Rolada z ugotowanych ziemniaków nadziewana mortadelą włoską

  Wypróbowałam  ten przepis i muszę przyznać, że jest całkiem  fajny. Można go wykorzystać na obiad niedzielny,  zastępując zwykłe gotowane ziemniaki czymś bardziej wyszukanym lub na  smaczną  gorącą kolację. Myślę, że można by wykorzystać ziemniaki pozostałe po obiedzie choć jeszcze nie próbowałam. 

rolada z ziemniaków



SKŁADNIKI 

850g ugotowanych ziemniaków 
3 jajka
100g tartego sera 
pieprz
4-5 plastry mortadeli włoskiej
bułka tarta
papier do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, rozgnieść widelcem lub jeśli są ugotowane w mundurkach to obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach.


Roztrzepać jajka, połączyć z serem a następnie z ziemniakami. Doprawić pieprzem do smaku. 





Posypać tartą bułką papier do pieczenia (kawałek o formie prostokąta) i rozprowadzić równomiernie wszystkie ziemniaki na całej powierzchni papieru. 





Przykryć plastrami mortadelli włoskiej 



Zawijać roladę ziemniaczaną od jednego boku pomagając sobie papierem



Zapakować tym papierem roladę z ziemniaków i zapiekać w nagrzanym do 180 °C przez 15 minut




SMACZNEGO :)



instagram @zielonacukinka

Popularne posty