Rolada z mielonego mięsa na patelni

Chwilowo muszę obyć się bez piekarnika więc rolada z  mięsa mielonego będzie gotowana na patelni. Można przygotować szybciej i zaserwować na niedzielny obiad lub kolację. Przepis ten nie jest trudny a do środka można zawinąć co zechcemy.


rolada z mielonego

Rolada z mielonego mięsa






SKŁADNIKI


600g mięsa  mielonego
2 jajka
100g żółtego sera
3 łyżki  płatków owsianych - błyskawicznych ( lub bułki tartej )
sól ,pieprz do smaku
150g surowej kiełbasy
mała cebula
200g mrożonego groszku lub ze słoiczka
3 łyżki oleju z oliwek
papier do pieczenia


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA



Wymieszać dokładnie  mięso mielone,jajka,płatki owsiane ( lub bułkę  tartą  ),sól i pieprz do smaku.
Posypać  bułką tartą papier do pieczenia (kawałek o formie prostokąta) i przy pomocy widelca rozprowadzić równomiernie mięso mielone  na całej powierzchni papieru. 




Rozmieścić plastry boczku na mięsie . Kiełbasę obrać ze skórki i ułożyć razem z serem na krawędzi mięsa od której rozpoczniemy zawijanie rolady.


Pomagając sobie papierem do pieczenia zawinąć mięso w roladę.




Przenieść roladę z papierem na patelnię i delikatnie zsunąć.




 Teraz dodać 3-łyżki oleju z oliwek i obsmażyć  z obydwu stron. 




Dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć ją a następnie zalać roladę wrzątkiem. 


Dosolić do smaku i gotować na małym ogniu pod przykryciem  przez 30 minut. 


 Połowa wody odparowała, teraz można dodać groszek lub jakieś inne warzywo.


Gotować mrożony groszek ( lub ten ze sloiczka ) aż do miękkości.

SMACZNEGO :)

Rolada z patelni


Jeśli ktoś nie potrafi przewrócić rolady na patelni może upiec roladę w piekarniku wkładając mięso do foremki razem z papierem do pieczenia. Piec  przez 40 minut w temperaturze 200 °C aż do uzyskania zarumienionej  powierzchni.

instagram @zielonacukinka

Popularne posty